Weblab!

Konzistencija u web dizajnu

Datum objave 21. prosinca 2020.

Konzistencija je jedan od najvažnijih aspekata web dizajna. Da biste svojim korisnicima pružili kvalitetno korisničko iskustvo, važno je zadržati konzistenciju u dizajnu i sadržaju web stranica. Konzistencija je najveći faktor koji odvaja negativno korisničko iskustvo od pozitivnog.

Konzistencija u web dizajnu je postupak održavanja svih ponavljajućih elemenata web stranice jednakim na cijeloj web stranici. To se odnosi na sve, od postavljanja gumba i ikona pa sve do boje i fontova koji se koriste. Na prvu se možda čini kako je sve ove stvari dosta lako postići, ali to je još jedan od onih primjera u životu u kojem je puno lakše reći nego učiniti.

Primjer konzistencije!

Razmislite ovako, kod kuće ste u svojoj radionici i upravo ste pošli obaviti određeni zadatak za koji će Vam trebati alat. Otvorite ladicu s alatom za popravak kako biste uzeli alat koji Vam je potreban i počinjete s popravkom. Nisu vam trebali sati kako biste pronašli svoj alat za popravak, jer ste instinktivno znali gdje će točno biti. Alat za popravak bio je na istom mjestu kao i prošli tjedan, i tjedan prije toga, i tjedan prije toga. Uspjeli ste brzo obaviti ovaj zadatak, gotovo podsvjesno, jer je to bilo konzistentno iskustvo dizajniranja radnog prostora.

Isto konzistentno korisničko iskustvo trebalo bi biti vidljivo i na web stranici. Važno je upamtiti, ako vi znate gdje je vaš sadržaj, ne mora nužno značiti da i svi drugi znaju. Konzistentna web stranica je poznata korisnicima i stoga je omogućena lagana navigacija web stranicom. Korisnici bi trebali biti u mogućnosti pronaći informacije koje traže bez napora. U nastavku je naveden popis dijelova web stranice gdje je poželjna konzistentnost.

1. Elementi

Web elementi su osnovni elementi web stranice. Predlošci, uključujući zaglavlje, podnožje, bočnu traku i navigacijsku traku. Web elementi osnovni su okvir vaše web stranice i trebali bi se držati na istom mjestu kako bi se osiguralo konzistentno korisničko iskustvo. Korisnost vašeg web mjesta trebala bi biti logična i to se može postići uz konzistentan dizajn.

2. Dizajn

Vizualni dizajn web stranice trebao bi biti konzistentan. Korisnici se susreću s malim detaljima  web stranice. Oni će poistovjetiti određenu boju kao vašu, prepoznat će tipografiju vašeg teksta  i sl. Stoga usklađenost s malim detaljima ne samo da će pridonijeti izvrsnom dizajnu, već će korisnicima pružiti i bolje korisničko iskustvo.

Slika prikazuje loš primjer konzistencije
Loš primjer konzistencije u web dizajnu

Gornja slika savršeno ilustrira ovu točku. Korištenje tri različita slova u jednom dijelu web stranice ne samo da zbunjuje korisnika, već je i netočna praksa dizajniranja. Nema ništa loše u eksperimentiranju, ali neka bude u skladu s ostatkom dizajna.

3. Sadržaj

Sadržaj na web stranici trebao bi biti u skladu s tematikom, raspoloženjem, kvalitetom i količinom. Korisnici se navikavaju na tematiku i sadržaj  web stranice. Ako je dizajn stranice zabavan i opušten, sadržaj bi to trebao odražavati. Sadržaj također treba odražavati i dopunjavati dizajn.

Kvaliteta sadržaja nešto je drugo o čemu treba posvetiti jednu drugu temu. Ljudi posjećuju web stranicu jer ispunjava određenu potrebu koju imaju i ako kvaliteta sadržaja nije na odgovarajućoj razini, pronaći će drugo mjesto gdje mogu ispuniti tu potrebu. Sadržaj koji se objavljuje uvijek treba biti kvalitetan i zanimljiv. Ako nije, nitko se neće ponovno vratiti. Čitatelji se naviknu na raspored objavljivanja ili količinu članaka. Oni znaju kada mogu očekivati ​​nešto novo, a to utječe ne samo na korisničko iskustvo, već i na lojalnost vaših posjetitelja.

Zaključak

Konzistencija u web dizajnu je jedan od važnih aspekata koji je potrebno imati u vidu kako bi bili u mogućnosti napraviti web stranicu koja će pružati užitak za korisnike koji je posjećuju.

Unaprijedite poslovanje!

Bez limita i ograničenja u promociji poslovanja. Predstavite svoje poslovanje na način koji zaslužujete.
Jooble - posao za web dizajnere
+385 (95) 5123 606info@weblab.hr
Pon-Pet: 08:00 - 16:00 
Slika prikazuje Weblab logo, epruveta s plavom tekućinom i mjehurićima
Copyright © 2021 | Weblab
cogenvelopestorephone-handsetmap-markercalendar-fulllaptopselect linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram